Wij helpen u uw bedrijf te ontwikkelen op een Eco vriendelijke manier

Wij helpen u uw bedrijf te ontwikkelen op een Eco vriendelijke manier

Lees meer

Introductie

Het concept

ECOpas® is een concept gebaseerd op de principes van cradle-to-cradle. Passen met het ECOpas® logo zijn gemaakt van milieuvriendelijk materiaal (zoals aardappelzetmeel!), zijn sneller composteerbaar, worden gerecycled of zijn gemaakt van reclyced materiaal.

 

Waterloze offset en groene energie

Alle ECOpassen worden gedrukt middels waterloze offset techniek. Bij het complete drukproces van wens naar gedrukte plastic card komen geen schadelijke stoffen vrij. Er wordt geen water verbruikt tijdens het drukproces en de hele fabriek "draait" op groene stroom.

Niet ver genoeg

Afval van één product kan de grondstof zijn voor een ander product. Cradle to cradle onderscheidt twee kringlopen waarin grondstoffen telkens opnieuw kunnen worden gebruikt: de biosfeer en de technosfeer:

Cradle to cradle stelt zich teweer tegen de 'traditionele' milieubeweging. Die gaat volgens Braungart en McDonough niet ver genoeg, met haar streven om natuurlijke hulpbronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Minder consumeren, minder energie verbruiken, minder afval lozen - het zijn volgens Cradle to cradle geen echte oplossingen.

De chemicus en de architect halen graag het voorbeeld van de kersenboom aan. Die produceert elk jaar talloze bloesems en kersen, met maar één enkel doel: dat een van die kersen op de grond valt, waar de pit ontkiemt, zodat een nieuwe kersenboom kan gaan groeien. De kersenboom produceert uitbundig, zelfs overdadig. Toch zal niemand hem van verspilling betichten. Waarom niet?

Omdat ook de ‘niet-nuttige’ producten van de boom hun functie hebben. Bloesemblaadjes vallen op de grond, waar ze verteren en de bodem voeden, kersen worden gegeten door dieren en mensen. Een kersenboom produceert geen afval, maar verrijkt zijn hele omgeving, betogen Braungart en McDonough.

Als ook de mens zo ontwierp, dan zou consumeren helemaal geen probleem meer zijn. Dat is de boodschap van Cradle to cradle. Als de mens erin slaagde om, net als de natuur, geen afval te produceren, dan zou het onzin zijn om te hameren op minder, zuiniger, efficiënter. Je zou kunnen kopen en weggooien zoveel als je wilt, zonder je schuldig te hoeven voelen over je gedrag. In plaats van eco-efficiënt zou de mens eco-effectief worden.

Braungart en McDonough realiseren zich dat het zo ver nog lang niet is. Ontwerp- en productieprocessen zijn niet van de ene op de andere dag te veranderen. Wij omarmen van harte het cradle-to-cradle- principe.